Geschiedenis

De vereniging is opgericht op 26 juni 1949 als gezelligheidsvereniging van de Augustinuskerk in Amsterdam-West. In 1950 is onze vereniging officieel lid geworden van de Nederlandse Tafeltennisbond. Wedstrijdsecretaris de heer J. van Leijden kwam met het idee om de naam “Parochiële Tafeltennisvereniging JO.V.O.” (de naam was afgeleid van de beschermheilige van de club, de Augustijner monnik Johannes van Oisterwijk) te veranderen in R.K.S.V. Jovo, maar nu als afkorting voor het minder kerkelijke ‘Jong Voorwaarts’.

In korte tijd ontstond er een bloeiende vereniging met allerlei activiteiten. Binnen enkele jaren was Jovo opeens een vereniging die meetelde binnen de afdeling Amsterdam. Begin 1951 was Jovo al in het bezit van 4, deels zelfgemaakte, tafels. Er kwamen zelfs tijdelijk afdelingen tennis en volleybal bij.
In de jaren 60 van de vorige eeuw had Jovo de grootste jeugdafdeling van afdeling Amsterdam en speelden wij met het maximum aantal van 12 jeugdteams. Eind jaren 70 had Jovo twee landelijke jeugdteams en in totaal ruim honderd leden. Voor de seniorenafdeling gold zelfs tijdelijk een ledenstop. In de jaren 80 telde Jovo 140 leden, een record. 1988 was een bijzonder jaar, o.a. vanwege het feit dat er diverse tv-opnames van Jovo werden gemaakt.
Door het stoppen van een aantal actieve leden medio jaren 90, werd de terugval van leden ingezet. Voor de recreanten viel in 1997 het doek, evenals voor de jeugd-afdeling. Het 50-jarig bestaan van Jovo werd, ondanks het terugval van leden, in 1999 in de eigen prachtig versierde locatie met zeer veel vreugde gevierd. Zo’n 50 man, waaronder vele prominente oud-leden, haalden herinneringen op uit lang vervlogen tijden.
De komst van een aantal enthousiaste leden van de opgeheven vereniging Leoos gaf Jovo weer een nieuwe injectie. Zij zorgden voor nieuw bloed. Jovo telde in 2001 19 teams en in dat jaar werd Jovo 1 kampioen in de 1e klasse van de afdeling Amsterdam en mocht het team landelijk spelen.
Na 43 jaar te hebben gespeeld in de vertrouwde zaal, van wat ooit begon als de Sint Dominicus Mulo, kreeg onze accommodatie een andere bestemming en moesten we een nieuwe speelzaal zoeken. Door inzet van het Jovo-bestuur (met name van de voorzitter) betrokken we in 2003 de huidige accommodatie aan het Wachterlied-plantsoen. Met dank aan een paar zeer enthousiaste leden werd er aan de zaal een prachtige en zeer gezellige kantine gebouwd. Groot was dan ook onze teleurstelling, toen wij er na een paar jaar al weer uit moesten i.v.m. een grootschalige renovatie van het gebouw en de omgeving. Daarbij sneuvelde ook onze geliefde kantine.
Na een paar ellendige jaren in een tijdelijke accommodatie zijn we weer terug op het Wachterliedplantsoen en hebben weer de beschikking over een ruime, goed verlichte zaal en een prachtige kantine met uitzicht op zaal. Hopelijk brengt de toekomst ons daar nog veel mooie jaren.

Voor de uitgave: “Jovo 55 jaar Jong”(een terugblik) klik hier (4,79 Mbyte)